باهنر: ما فرهنگ را به ظواهر دین تقلیل داده ایم،وقتی حاجی خان ارمنی درمنطقه فساد میکرد میرغلوم او را کشت/کرمی: فرهنگ ما خالص و ریشه اصیل آریایی داریم،درانتخابات گذشته بدلیل عدم درک درست ازجامعه نتیجه دیگری بدست آمد
پرداخت کارشناسانه و تخصصی به موضوعات و مسائل جامعه راهگشا و راهنمای توسعه و پیشرفت استان خواهد بود. رسانه ها به عنوان ابزارهای آگاهی بخش باید زمینه گفتگو و تبادل نظر کارشناسان را برای بهبود تصمیم گیری ها و عملکردهای مسئولان فراهم نمایند.
به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی صبح زاگرس پرداخت کارشناسانه و تخصصی به موضوعات و مسائل جامعه راهگشا و راهنمای توسعه و پیشرفت استان خواهد بود. رسانه ها به عنوان ابزارهای آگاهی بخش باید زمینه گفتگو و تبادل نظر کارشناسان را برای بهبود تصمیم گیری ها و عملکردهای مسئولان فراهم نمایند. برنامه یک فنجان گفت و گو با دعوت از کارشناسان و مسئولان استانی قصد دارد به کنکاش و بررسی مسائل فرهنگی اجتماعی و سیاسی استان بپردازد. مصطفی باهنر و سعید کرمی از فعالان فرهنگی و سیاسی استان میهمان این برنامه هستند. آنچه می خوانید بخش اول گفت و گو با این دو کارشناس است.
یک فنجان گفتگو: در ابتدا تحلیل خود را از وضعیت فعلی فعالیت فرهنگی در استان بفرمایید؟
سعید کرمی: واقعیت امر این است که فضای فرهنگی کنونی در استان ما یک فضای سرد و منفعل است. ما دچار مشکلات و بیماری های مختلف فرهنگی هستیم. مسائلی مثل اختلاف طبقاتی، حاشیه نشینی، طلاق، خودکشی دامنگیر استان ما شده است. استان ما بیش از آنکه تأثیرگذار باشد تأثیر پذیر است و ما بیشتر رهرو هستیم تا راهبر. ما اکنون تعارضات فرهنگی را در سطح جامعه شاهد هستیم و مدرنیته و جنگ نرم در حال آسیب زدن به فرهنگ ماست.
یک فنجان گفتگو: شما معضلات فرهنگی استان را بیشتر ناشی از فضای درون استان می دانید یا امواج فرهنگی بیرون استان؟
مصطفی باهنر: به نظر من چند مشکل اساسی در حوزه فرهنگ وجود دارد. اولین ایراد اساسی که وجود دارد این است که ما فرهنگ را به مناسک دینی و ظواهر دین تقلیل داده ایم. بخش دیگری از مشکل به این بر می گردد که ما حوزه فرهنگی را به روشنی و درستی تعریف نکرده ایم. به همین خاطر متولیان خاصی برای آنها نداریم. ما عملا فعال فرهنگی در خیلی از زمینه ها نداریم. مثلا در موضوعاتی مثل ازدواج، طلاق و فرهنگ عمومی.
نکته دیگر این است که ما یک جزء مختصر از یک کل متلاطم هستیم. ما یک درصد مساحت و حدود یک درصد جمعیت کشور را داریم. کشور ما از فرهنگ ها و خرده فرهنگ های مختلفی برخوردار است که به واسطه مسافرت ها و مهاجرت ها بر هم تأثیر می گذارند.
یک مسئله مهم دیگر این است که ما در استان فرار نخبگان به ویژه نخبگان فرهنگی زیاد داریم.
افراد تأثیرگذار فرهنگی در استان ما حضور ندارند، یا رهبری و مدیریت فرهنگی را از بیرون استان بر عهده دارند.
یک فنجان گفتگو: چرا افراد مذهبی و ارزشی کمتر در حوزه های جدید فرهنگی و هنری حضور دارند؟
سعید کرمی: ما یک نگاه تقلیل گرایانه نسبت به فرهنگ داریم. فرهنگ تمام شئونات بشری را شامل می شود. این برداشت سطحی و حداقلی باعث شده که تشتط و تلاطم به وجود بیاید.
ما یک رهبری واحد فرهنگی نداریم. در استان ما نیز همین گونه است. ما فقط در حوزه فرهنگ دینی داریم فعالیت های اندکی انجام می دهیم . خیلی از حوزه های فرهنگی و هنری در استان ما تعطیل یا کمرنگ است.
یکی از دلایل اصلی این وضعیت اندیشه فرهنگی است. که چندان در این حوزه موفق نبودیم. زیر بنای اصلی توسعه نیروی انسانی است. ما در حوزه نیروی انسانی متعهد و دغدغه مند و کارشناس مشکل داریم.
یک فنجان گفتگو: به نظر می رسد گسستی میان فعالین فرهنگی و بدنه جامعه وجود دارد ، دلیل این امر چیست؟
مصطفی باهنر: به نظر من مهم ترین مشکل نبود تشکیلات فرهنگی است. ضعف بزرگ دیگر که مانع کار تشکیلاتی است راحت طلبی فعالین فرهنگی است. ما قدرت تحمل همدیگر را نداریم. حالا نه فقط در برنامه های مذهبی، حتی استقبال از برنامه هایی مثل موسقی و ورزشی و هنری هم کم شده است. متأسفانه الان گروه های مرجع از درون جامعه به درون خانه ها رفته اند. فضای مجازی ما را از هم جدا کرده است. ما تاین حصار را نشکنیم هر برنامه ای اجرا شود اتفاق خاصی نمی افتد.
یک مسئله مهم دیگر فاصله زیاد برنامه ها با نیازهای مخاطب است. ما نیاز به بازنگری و بازتولید برنامه و نیروی فرهنگی داریم. برخی عرصه ها خالی هستند مثل مهدکودک ها. فعالین فرهنگی باید احساس مسئولیت کنند و وارد حوزه های فرهنگی شوند.
یک فنجان گفتگو: به نظر شما چرا بخشی از افراد جامعه فرهنگی و مذهبی ما احساس در جنگ بودن ندارند؟
سعید کرمی: متأسفانه ما خواسته یا ناخواسته به سمت فردگرایی پیش می رویم که از تبعات تهاجم فرهنگی است. عامل دیگر عدم شناخت فعالین فرهنگی از حوزه پیرامونی خود است. به عنوان مثال در انتخابات گذشته به دلیل عدم درک درست از جامعه و نیازهایش نتیجه دیگری به دست آمد.
استحاله و تغییر ذائقه فرهنگی به کندی انجام می شود. الان تا حدودی دغدغه های دینی کاهش پیدا کرده است. نوعی یأس و ناامیدی و سرخوردگی حاکم شده. با این وجود تجربه نشان داده اگر ما با برنامه و واقع نگر باشیم می توان جریان سازی فرهنگی کرد. باید از نگاه های سلیقه ای و برداشت های شخصی پرهیز کرد
یک فنجان گفتگو: یکی از مسائل مهم عدم تبیین نسبت درست بین فرهنگ و دین است. نظر شما چیست؟
مصطفی باهنر: دین یک کل بزرگ است. دین سبک زندگی است که همه شئونات مربوط به زندگی یک انسان را شامل می شود. ولی به نظر من این چالش در ذهن خیلی ها نیست. مشکل اصلی همان تقلیل دین است. یک نگاه سوپرمارکتی به دین داریم. دین را همه دین ندیده ایم.
ضمن آنکه ما تکلیف محوریم. نباید زود منتظر نتیجه باشیم. در کارفرهنگی حوصله و صبر خیلی مهم است. این درس مهمی است که ما باید از شیطان و دشمن یاد بگیریم. چرا که آنها لحظه ای بیکار نمی نشینند.
یک فنجان گفتگو: پیشینه تاریخی و فرهنگی استان چقدر در وضعیت موجود مؤثر بوده است؟
سعید کرمی: ما یک فرهنگ ایلیاتی و عشایری داریم. آداب و رسوم خوب و مثبت زیادی داریم. فرهنگ ما خالص بوده و ما ریشه اصیل آریایی داریم. امروز بخشی از آداب و رسوم بومی ما چه مثبت چه منفی حفظ شده است. ما متأسفانه نتوانستیم بعد از انقلاب تناسب و پیوستگی بین فرهنگ سنتی و فرهنگ دینی و انقلابی خود ایجاد کنیم. این منجر به نوعی گسست و شکافت نسلی شده و اختلالات فرهنگی ناشی از همین است.
یک فنجان گفتگو: شما نقش پیشینه تاریخی و فرهنگی را چقدر می دانید؟
مصطفی باهنر: وقتی رضاخان کشف حجاب کرد بسیاری از زنان مقاومت می کردند و پایبند به ارزش ها بودند. وقتی حاجی خان ارمنی به منطقه آمد و فساد می کرد فردی به نام میرغلوم او را می کشد و مثله می کند تا عبرت هر بی ناموسی شود. اینها نشان می دهد که مردم ما قبل از انقلاب هم نسبت به ارزش ها حساس بوده اند. حتی وقتی که شاه برخی آزادی های سیاسی و اجتماعی را جرا می کند مردم دست به انقلاب می زنند.
بعد از انقلاب اما مردم طلبکارند. نه از خودشان بلکه از مسئولین و متولیان فرهنگی. انقلاب آمد که به تعبیر امام ما را به انسانیت برساند. من فکر می کنم مسئولان فرهنگی قصور و کوتاهی کرده اند. خود ما فعالین فرهنگی هم به نوعی مقصریم و کم کاری کرده ایم. مردم همان ارزش های خوب و انسانی که در پیشینه ذهنی شان وجود داشته را همچنان می طلبند و می خواهند.
انتهای پیام/200