گروه: اخبار استان خبر: 108099 / تاریخ انتشار : 1397/3/10 ساعت : 12:00
نماینده ولی فقیه در جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد

امام حسن (ع) مصلحت بقای اسلام را در قبولی صلح می دانستند/فضای دوران امام حسن(ع) مناسب جهاد و قیام نبود/ترامپ هم مانند معاویه پایبند به تعهدات نبود

در سلسله نشست های اتاق مدیران صبح زاگرس در گفت و گو با حجت الاسلام حبیب الله زمانی به بررسی سیره عملی زندگی امام حسن (ع)،ماجرای صلح و مقایسه شرایط زمان ایشان با امام حسین (ع) و البته دوران معاصر پرداخته ایم.

به گزارش پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی صبح زاگرس در سلسله نشست های اتاق مدیران صبح زاگرس این بار میزبان حجت الاسلام حبیب الله زمانی، نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان بودیم که مشروح این گفت و گو با موضوع سیره و زندگی امام حسن (ع) در زیر آمده است:

 
صبح زاگرس: در ابتدا درباره میلاد امام حسن مجتبی (ع) و مختصری از زندگی ایشان توضیحاتی را بفرمایید.

پاسخ: امام مجتبی (ع) اولین ثمره ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) بود که در نیمه رمضان سال سوم هجرت در مدینه متولد شدند، هفت سال از دوران جدش رسول الله را درک کرد و بعد از رحلت رسول الله در کنار امیر المومنین (ع) تربیت یافت و در سال چهلم هجرت که حضرت علی (ع) به شهادت رسید ایشان امامت امت را به مدت 10  سال به عهده گرفت و در سال 50 هجری با توطئه معاویه در سن 48 سالگی به شهادت رسید، قبر منور این حضرت در قبرستان بقیع در مدینه بوده و یکی از ائمه مظلوم ما در مدینه است.

صبح زاگرس: بارز ترین ویژگی های شخصیتی ایشان چه بوده است؟

پاسخ: بارز ترین نقاط شخصیتی ایشان پارسایی، اهتمام به فقرا و ضعیف نوازی بود، ایشان در عین حال که از نظر علم و تقوا و عبادت به یک مقام برگزیده رسیده بود و ممتاز بود، از نظر بذل و بخشش نیز سرآمد بودند و آغاز ولادت ایشان به نام هفته اطعام فقرا نامگذاری شده است .

ایشان دو مرتبه تمام دارایی و اموال  خودش را با فقرا نصف کرد امام حسن مجتبی (ع) به کریم  اهل بیت معروف هستند، شجاع و دلیر بودند و  روحیه انفاق و یتیم نوازیی ابشان زبانزد است.

صبح زاگرس: هنگامی که امیرالمومنین (ع)  مسند خلافت را بر عهده داشتند ایشان چه جایگاهی نزد سرداران امیران و نزدیکان امام علی (ع) داشتند؟

پاسخ: امام مجتبی (ع) جزء افراد سخت کوش، شجاع و با شهامت بود به طوری که اقا رسول الله بارها حدیث هایی را در موردشان بیان می فرمودند، نه تنها در دوران امامت علی (ع) بلکه در قبل آن یعنی در زمان جانشینی ایشان نیز یکی از سرداران مورد اعتماد اقا امیرالمومنین (ع) بود.

در جریان ماجرایی که به قتل عثمان ختم شد امام علی (ع)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) را فرستاد که نگذارند این قضیه رخ دهد؛ نظر امام علی(ع) این بود که با قتل عثمان خلیفه کشی باب می شود.

بعد از آن که حضرت علی (ع) امامت را بر عهده گرفتند در رکاب امام علی (ع)  از هیچ گونه جانبازی دریغ نمی کردند و همیشه آماده مجاهدت بودند، در جنگ جمل ایشان جزء یکی از فرماندهان جناح های جلو بودند، قبل از شروع جنگ با دستور امیرالمومنین (ع)ایشان وارد کوفه شدند و مردم کوفه را به جهاد دعوت کرد.

در یکی از جنگ ها نیز فرزندان اشعث یکی یکی می آمدند و امام حسن (ع)انها را به درک واصل می کرد، امیرالمومنین (ع) نیز در جایی می فرمایند که ایشان را بر گردانید، می گفتند نسل پیغمبر از ایشان است نکند شهید شوند، چنان به دل دشمن می زد که امام علی (ع) احساس نگرانی می کرد ایشان در دوران امیرالمومنین (ع) یکی از فرماندهان و امیران مورد اعتماد حضرت بود.

صبح زاگرس: چه اتفاقی رخ داد که بعد از شهادت امام علی (ع) و خلافت امام حسن (ع) خیلی از سرداران در جنگ با معویه به سپاه دشمن پیوستند و امام را تنها گذاشتند؟

پاسخ: شرایط زمان امام مجتبی (ع) با شرایط زمان حضرت علی (ع) خیلی متفاوت بود در زمان حضرت علی (ع) مردم بعد از اینکه حکومت خلفا را دیده بودند و نا عدالتی ها به ویژه در دوران عثمان را دیده بودند با شور و عشق به سمت علی (ع) آمده بودند و حضرت علی (ع) هم و غم خود را بر پایه عدالت گذاشته بودند و تصمیم گرفته بود اموال بیت المال را برگرداند، جنگ جمل، صفین و نهروان شکل گرفت و در هر کدام از این جنگ ها تعداد زیادی هم از سپاه معاویه و هم سپاه امام حسن مجتبی (ع) کشته شدند.

بنابراین وقتی حضرت علی (ع) به شهادت رسید معاویه از این فرصت استفاده کرد و با توطئه های مختلف اوضاع را در دست گرفت، با توجه به اینکه پول زیادی در دست داشت خیلی ها را با پول می خرید و خیلی از این افراد نیز باقی مانده خوارج بودند که در آن زمان غبار آلود نتوانستند حق را تشخیص دهند و مغلوب وعده ها و تهدید های معاویه شدند و امام حسن را تنها گذاشتند که در نهایت منتج به صلح امام حسن (ع) رسید.

صبح زاگرس: شرایط جامعه تحت فرمان امام حسن مجتبی (ع) به چه شکل بود جریان های مخالف ایشان چه کارهایی انجام می دادند؟

پاسخ: وقتی امام حسن مجتبی (ع) حتی در مناظرات کوبنده ای که با بنی امیه برگزار می کرد و علنا اعمال ضد اسلامی معاویه را محکوم می کرد و ایشان محکم جلوی معاویه می ایستاد.

امام هر چند که می دید تنها مانده است اما پیامش را می فرستاد، مواضع خودش را بیان می کرد و سرزنش معاویه را دریغ نمی کرد، تمام اینها را داشت حتی در بحث جنگ می فرمودند هر جایی که احساس کنیم نیاز به جهاد است اقدام می کنیم، فضا آماده جنگ برعلیه  معاویه نبود، 20 تا 30 هزار نفر کشته شده بودند و خانواده آنها خسته از جنگ بودند وقتی که امام مجتبی (ع) آهنگ جهاد را برپا کرد و سپاه را بر پا کردند تعدادی هم آمدند اما آنها انگیزه قلبی و واقعی را نداشتند.

ابن عباس که فرمانده سپاه امام بود وقتی سپاه را برگزار کرد ، در ابتدا طبق توصیه امام شروع به جنگ نکرد اما در مرحله اول معاویه را عقب راند و زمانی که معاویه متوجه شد توان مقابله با سپاه اما حسن (ع) را ندارد، از در مکر و نیرنگ وارد شد و برای ابن عباس پیغام فرستاد که طرف ما بیا.

ابن عباس گفت مگر می شود امام مجتبی را رها کنم، مبلغی پیشنهاد داد قبول نکرد، مبلغ را بالا برد ابن عباس در اینجا تطمیع شد. عده ای را با تهدید و عده ای را با پست و مقام خرید و اطراف امام خلوت شد، صلح با رغبت امام نبود امام حسن مجتبی (ع) اینجا اهم و مهم کرد.

مصلحت بقای اسلام را در قبولی صلح می دانستند و گرنه  اگر امام فرماندهان و یاران شجاعی  داشت قطعا صلح نمی کرد، اگر امام حسین (ع) در شرایط امام حسن (ع) بود قطعا امام حسین (ع) صلح را انتخاب می کرد و اگر امام مجتبی (ع) در موقعیت امام حسین بود که یارانی همچون حبیب بن مظاهر، زهیر و دیگر افرادی که در کربلا تا پای جان ایستادند قطعا امام حسن  نیز صلح نمی کردند و قیام می کردند.

صبح زاگرس: در خصوص صلح امام حسن مجتبی (ع) ابهامات و شبهاتی وجود دارد در این مورد توضیح بفرمایید؟

پاسخ: امام حسن (ع) جزء شجاع ترین افراد زمان خود بود  وقتی جوان 13 ساله بود پهلوانان دشمن را به درک واصل می کردند اینگونه نبود که خدایی ناکرده امام حسن (ع) ضعف نشان دهد معاویه افرادی را اجیر می کرد که در مدینه به امام فحاشی کنند اما امام با روحیه و آرامشی که داشتند آنها را جذب می کرد اما شرایطی که حاکم بود امام حسن دید اگر با تعدادی که انگیزه قوی جهاد ندارند شروع به جنگ می کرد ممکن بود معاویه تمام بساط جهان تشیع را بر هم بزند و به خطر بیندازد.

اینطور نبود که اگر امام حسین (ع) به جای امام حسن(ع) بود قیام می کرد صحیح نیست، آن زمان امام حسین (ع) نیز در کنار امام حسن (ع) بود فاصله سنی آنها تنها دو یا سه سال بود، فضا فضای جهاد نبود و خطرناک بود و ایشان صلح را انتخاب کرد.

صبح زاگرس: آیا می توان مذاکرات امروز را با زمان امام حسن مجتبی (ع) مقایسه کرد؟

پاسخ: در دوران معاصر نیز زمانی امام (ره) فرمودند: جنگ جنگ تا رفع فتنه از جهان و محکم ایستاد و فرمود ما جنگ را محکم ادامه می دهیم اما زمانی رسید که شرایط متفاوت شد، کحه البته در این خصوص نظر تحلیل گران نظامی به این صورت مطرح شده است؛ناو های امریکایی به خلیج فارس امدند از ان طرف فشارها و تحریمهای زیادی وجود داشت، اگر می خواستیم در کردستان عملیاتی کنیم تمام تجهیزات را باید از جنوب بسیج می کردیم و آنجا می آوردیم و اگر می خواستیم جنوب عملیات کنیم باید از انجا به جنوب می بردیم.

تحت فشار سخت قرار گرفته بودیم امام وضعیت را بررسی کرد با بررسی این شرایط گفت من جام زهر را می پذیرم و قطعنامه را قبول کرد، اسرا آزاد شدند و صدام به عنوان متجاوز معرفی  شد و ما یک وجب از خاکمان را ندادیم.

چون که شرایط متفاوت بود شرایط جبهه همانند اوایل جنگ نبود، باعث شد امام خمینی قطعنامه را بپدیرند اما اکنون مقام معظم رهبری فرمودند اگر دشمن فشارش را زیاد کند فکر نکند ما صلح امام حسن را تکرار می کنیم بلکه قیام و عاشورایی دیگری بر پا می شود چون که ما پشتوانه مردمی خوبی داریم و در زمینه موشکی و هوافضا و تسلیحات نظامی پیشرفت های خوبی داشته ایم و دشمن جرأت شیطنت کردن را ندارد.

اکنون در منطقه سوریه، یمن در عراق بحرین و کشورهای منطقه نفوذ داریم قبلا در برخی از کشورها شیعه نبود اما اکنون می بینیم در برخی مناطق 10 میلیون  شیعه وجود دارد، آمریکا هم هیچ اجماعی علیه ما نمی تواند ایجاد کند .

در قضیه ترامپ دیدیم که اسرائیل و چند کشور کوچک دیگر  بودند وگرنه هیچ کشور دیگری با امریکا همراهی نکرد، این مسأله نشان می دهد که اگر بخواهند دست از پا خطا کنند آن وقت جواب دندان شکنی خواهند شنید و بداند که دوران بزن در رو تمام شده است.

اکنون در جریان مذاکرات مقام معظم رهبری می فرمودند افرادی هستند که شیطنت می کنند، بهترین دستاورد برجام این بود که آن روحیه درندگی  و عدم اعتماد به  آمریکا بر ملا شد اکنون دیگر مردم آن مرگ بر امریکا را محکم تر می گویند و به مردم ثابت شده است.

رهبر می فرموردند ما خیلی خوشبین نیستیم اما حمایت  می کنیم بالاخره اینها سرداران ما هستند و سعی می کنیم از آن اصول و ارزش هایمان پایین نیاییم.

صبح زاگرس: امام حسن (ع) بعد از صلحشان کجا رفتند و چه کاری می کردند؟

پاسخ: امام حسن (ع) وقتی پیمان صلح را امضا کردند هر چند که معاویه پایبند نبود و مثل ترامپ شد همه چیز را زیر پا می گذاشت امام مجتبی (ع) در مدینه ارشاد و راهنمایی می کردند که  معاویه همسر امام حسن را فریب داد و وعده ازدواج با پسرش یزید را داد و وعده هایی داد که او را تحریک کرد، معاویه نیز فهمید که نقشه هاش نقش بر آب شده و نمی تواند یزید را جانشین خودش کند و می دید که مردم روز به روز اگاه می شوند و اطراف امام حسن (ع) جمع می شوند و توطئه قتل امام حسن را چید و ایشان را به شهادت رساند.

 صبح زاگرس: صحبت پایانی بفرمایید؟

پاسخ: امام حسن مجتبی (ع) خودشان در روایتی می فرمایند تعجب از این است که چرا مردم در خوردنی هایشان دقت و تفکر می کنند اما در خوراک عقلشان تفکر نمی کنند، هر جا امام معصوم اظهار تعجب می کند انسان باید در فکر تغییر باشد و بالاترین نعمت درونی که خداوند به انسان داده است همان نعمت عقل است انسان باید از نعمت عقلش به درستی استفاده کند.

بالاترین نعمت بیرونی همین ائمه معصومین (ع) هستند که ما می توانیم از این دو نعمت برای نیل به سعادت و رستگاری استفاده کنیم متاسفانه امروز می بینیم که اهل سنت می گویند قرآن را داریم اما همان قرآن را هم به نحو درست ندارند اما خیلی از موارد است که اهل بیت را خوب داریم اما  آن معرفت واقعی که باید نسبت  به اهل بیت داشته باشیم را نداریم.

جوان ما وقتی در هیئت شرکت می کند می بینیم که با شور و احساس خاصی عزا داری می کند اما خدایی ناکرده برخی اوقات می بینیم که نماز صبحش قضا می شود این همان عدم معرفت واقعی به امام زمان است که امام زمان می فرمایند از رحمت خدا به دور است کسی که نماز صبحش اش را به تاخیر بیندازند که ستاره ها ناپدید شوند یعنی دم طلوع آفتاب باشد یا ملعون است کسی که نماز مغرب  را آنقدر به تاخیر بیندازد که ستاره ها در آسمان پیدا شوند این انتظار را امام از ما دارد.

ان شالله بتوانیم از نعمت های الهی و توصیه ها و سفارش های ائمه معصوم (ع) و امام حسن مجتبی (ع) در راه رسیدن به سعادت بیشتر استفاده کنیم.

صبح زاگرس: به عنوان آخرین سوال نظرتان درباره سایت صبح زاگرس چیست؟

پاسخ: صبح زاگرس تحلیل های خوبی دارد و اخبارش نیز بروز هستند، تحلیل هایی در راستای منافع و ارزش های اسلام و انقلاب دارد و روحیه انقلابی گری را دارد سایت های مختلفی وجود دارد خوب است این توازن و تعادل برقرار شود.

انتهای پیام/

تبلیغات سروش زیر خبر
کلیدواژه
نظرات | 0 نظر
captcha
تمامی حقوق این سایت محفوظ و متعلق به “ صبح زاگرس” ما می باشد.