
کلنگ احداث موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج سال ۱۳۸۶ به زمین زده شد تا امکان نمایش همه اشیای تاریخی کهگیلویه و بویراحمد برای بازدید عموم فراهم شود اما این طرح همچنان نیمه تمام است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» موزهها نقش بسزایی در معرفی گذشته یک سرزمین، حماسههای پیشینیان، باورها، سنتها، هنر و ادبیات و... یک جامعه از دیرباز تاکنون را دارد، وجود موزهها در کشورها و نقاط مختلف سبب استحکام ریشههای ملی، مذهبی و تاریخی همچنین نشان از هویت و فرهنگ آن منطقه دارد.
آثار هنری، دستنوشتهها، کتابها، مکانها، بناهای تاریخی، صنایعدستی و نظایر آن بهعنوان میراث فرهنگی در هر جامعهای بهشمار رفته که حفظ آنان موجب بقاء فرهنگ آن جامعه و شناساندن هویت و فرهنگ ملی گذشته به آیندهگان خواهد شد، از سویی دیگر با سیاستگذاری درست و برنامهریزی صحیح میتوان به جذب گردشگران داخلی و خارجی و پیشرفت در توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک شایانی کرد.
اهمیت وجود، حفظ، توسعه و مرمت موزهها در هر منطقه به آن سبب است که هویت ملی و چگونگی زیست پیشینیان و اقوام مختلف مربوط به صدههای گذشته برای همه ردههای سنی بالاخص جوانان و آیندگان مهم و جالب است.
مرگ خاموش موزه یاسوج!
کلنگ احداث موزه نگهداری اشیای تاریخی شهر یاسوج در سال ۱۳۸۶ به منزله نمایش سه هزار (۲ هزار) قطعه شی تاریخی جهت بازدید عموم مردم به زمین زده شد، با وجود پیشرفتهای فیزیکی ساختمان موزه طی سالیان این طرح هنوز نیمهکاره رها شده است، در موزه کنونی شهر یاسوج ۳۱۰ مورد از اشیای تاریخی شامل ابزارآلات تزئینی، گلدانها، کاسه، جام، ابزارآلات جنگی، حلقهها، النگوها، مهره، گوشواره نگهداری میشود.
شایان ذکر است سکههای مربوط به دورههای ساسانی، صفوی، قجری، خنجرها و باروت همچنین میتوان به فاخرترین اشیایی که در این موزه نگهداری میشود یعنی نقش برجسته شاپور اول ساسانی اشاره داشت. با توجه به فضای کم موزه کنونی اشیاء در وضعیت نامناسب و غیراستانداردی در کارتونها نگهداری میشوند.
وجود موزه در استان کهگیلویه و بویراحمد بالاخص شهر گردشگرپذیر و خوش آب و هوای یاسوج میتواند در بحث توسعه اقتصادی نیز کمک شایانی به مردم باشد چرا که با وجود این موزه تعداد گردشگران و هنر دوستان همچنین تاریخشناسان به استان بیشتر خواهد شد، همچنین در بعد اجتماعی نیز مردم، جوانان و نوجوانان امروزی و آیندگان میبایست از گذشته و فرهنگ و آداب و رسوم خاص و پیشینه پرافتخار اقوام خود آگاهی یابند تا ادامه دهنده باورها و ارزشهای جامعه خود باشند.
این پایگاه خبری پیگیری معضلات و مشکلات شهری و مردمی و انعکاس آن به مسئولان جهت برطرفکردن آنان را رسالت خود میداند؛ از اینرو اقدام به رسانهای کردن مشکلات و معضلات شهروندان میکند.
خبرنگار میدانی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» میان مردم رفت تا نظرات، پیشنهادات و انتقادات آنان در خصوص اهمیت وجود موزه و روند تکمیلی آن در استان را از زبان مردم بشنود.
چرا این گنجینه فرهنگی فراموش شد؟
پریسا منصوری ۲۲ ساله دانشجوی دانشگاه یاسوج گفت: موزه معرف هویت ملی و مذهبی اقوام و پیشینیان ماست و تقریبا همه استانهای کشور ایران موزه دارند و در آن اشیاءی تاریخی را به نمایش عموم گذاشته تا جوانان با اداب و رسوم و نحوه زندگی نیاکان پرافتخار خود آشنا شوند.
منصوری گفت: سالهاست میشنویم موزه یاسوج در حال تکمیل است و قرار است به تمام رسیده و مابقی اشیاء در آن به نمایش گذاشته سود ولی بعداز گذشت تقریبا حدود دو دهه هنوز خبری نیست، این موزه تقریبا دارد با من همسن میشود.
حسین باباملکی گفت: مسئولان هماستانی خداقوت به شما ولی این رسم مردمداری و خدمت به مردم نیست، قوم لر یکیاز با اصالتترین و با هویتترین و البته با پیشینهای افتخارآفرین در بین اقوام ایرانی است، از این قوم آثار تاریخی بسیاری برجای مانده است که در کارتونهای میراث فرهنگی در حال خاک خوردن است.
موزه یاسوج به تاریخ پیوست!
وی افزود: آیا این رواست که فرزندان ما از پیشینیان خود و نحوه زندگیکردنشان بیاطلاع باشند، چرا مسئولان دغدغه رفع چنین مشکل بزرگی را ندارند؟ آیا مردم باید اهمیت این مورد را به آنان متذکر شوند؟
تردست با اظهار ناراحتی گفت: این پروژه نیمهکار نیز همانند صدها پروژه ناقص در استان که مسئولان دغدغهای برای اتمام و بهرهبرداری آن را ندارند، انگار کارهای مهمتری در این استان است بوده و طی این بیستسال مشغول بوده و به اتمام رسانیدهاند و ما خبر نداریم.
سرنوشت نامعلوم یک میراث فرهنگی
وی افزود: هویت و سنتهای قوم بزرگ لر در استان کهگیلویه و بویراحمد در کارتونهای میراث فرهنگی استان در حال خاک خوردن است و کسی دغدغهای ندارد، مطالبه مردم استان کهگیلویه و بویراحمد بیستسال است که بر روی میز مسئولان است.
اسما حمیدی گفت: تکمیل پروژه موزه یاسوج از ابعاد مختلف فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی میبایست مورد اهمیت ویژه مسئولان قرار گیرد. این یک امر مهم است که میتواند از جنبه اقتصادی نیز استان را توسعه داده و با سطوح بالاتری از جذب گردشگر برساند.
وی افزود: این الزام همچنین برای شناخت بیشتر نسل جوان به پیشنیان نیز وجود دارد، جوانان و نوجوانان میبایست با سرکشی به موزهها از آداب و رسوم و فرهنگ پرافتخار پیشینیان خود اطلاع یافته و ادامه دهنده ارزشها و باورهای آنان باشند.
باید بدانیم موزه مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد در زمینی به مساحت 11 هزار متر مربع و زیربنای دو هزار و 700 متر مربع در سال 86 کلنگ زنی شد و در دورههای مختلف مسئولان وعده تکمیل و افتتاح دادند ولی تاکنون این وعدهها محقق نشده و تنها در حد حرف مانده است و جالب اینجاست استاندار دولت چهاردهم در این استان به احتمال زیاد هنوز دیتای لازم از این پروژه را در اختیار ندارد و گرنه به جای ابراز رضایت ضمنی باید مسئولان و متولیان امر را نهیب میزد و زمان برای تکمیل تمام فازهای پیش بینی شده مشخص میکرد زیرا پروژه به دمش رسیده و نزدیک به اتمام است.
30 میلیارد ناقابل برای احیاء یا تکمیل!
یدالله رحمانی استاندار کهگیلویه وبویراحمد در بازدید از موزه منطقهای استان در یاسوج به نوعی از روند لاکپشتی این موزه ابراز رضایت کرد و گفت: این پروژه کار ارزشمند و خوبی بوده و در واقع پیشرفت کار هم بالاست، اما به دلیل محدودیت منابع سرعت آن کم شده که با تخصیص 30 میلیارد تومان به سرانجام می رسد.
چرا مراحل احداث موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج طولانی شد؟
سرپرست ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد گفت:علت طولانی شدن افتتاح این پروژه ایجاد نقص فنی در برخی از نقاط ساختمان بوده که با نظارت کارشناسان این اداره کل در حال مرتفع شدن است.
سید مجتبی امیر حسینی افزود: تجهیزات موردنیاز موزه نگهداری اشیای تاریخی یاسوج خریداری شده و مراحل اجرای این طرح مهم به زودی به پایان می رسد.
وی با بیان اینکه این پروژه تنها یک موزه باستانشناسی نیست، اظهار کرد: با توجه به ایجاد زیرساختهای لازم در این مکان، این پروژه به یک مجتمع بزرگ فرهنگی، هنری و گردشگری تبدیل میشود.
امیرحسینی با اشاره به اینکه راه دسترسی به موزه اشیای تاریخی یاسوج نامناسب است از متولیان خواست تا این مسیر بهسازی شود.
اهمیت توجه به میراث فرهنگی و موزه
گذشته تاریخی نیاکان ایرانی از زبان مادری، باورها و سنت های طایفه ای، مفاخر ملی، هنر و ادبیات موروثی هویت فرهنگی جامعه تا بناها، موزه ها به عنوان میراث فرهنگی محسوب شده و یکی از اثربخش ترین عوامل هویت بخش جامعه هستند، توجه به این یادگارهای ایران کهن موجب پایداری و بقای فرهنگ می شود به همین علت ایجاد زیرساخت های تحقق آن به تقویت و شناساندن هویت فرهنگی خودآگاهی کمک کرده و عامل اثربخشی در مقابله با از خودبیگانگی به عنوان یکی از چالش های اساسی جوامع روبه رشد و توسعه است.
مرمت و نگهداری آثار فرهنگی به جا مانده از تمدن کهن ایران زمین می تواند افزون بر تقویت هویت ملی و فرهنگی هموطنان زمینه شرایط جذب گردشگر داخلی و خارجی را فراهم کند امری که افزون بر توسعه فرهنگی به بهبود شرایط اقتصادی هم کمک می کند.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- وقوع زمینلرزه ۴/۹ ریشتری در دهدشت
- آمریکا در برابر ایران اشتباه محاسباتی کرد
- رئیس جدید دانشگاه یاسوج معارفه شد
- شهری بدون داروخانه در کهگیلویهوبویراحمد
- هندوانه کشاورزان کهگیلویه درحال خراب شدن است
- صلح و سازش پس از سالها در بهمئی
- پخت نان بیکیفیت در تنور نظارت مسئولان
- گره کور بلوار معروف یاسوج باز شد
- فرمانده جدید سپاه فتح معارفه شد+ تصاویر
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- بهرامی به استقبال تاجگردون در ورودی سیسخت میرود!
- محصولات روی زمین مانده؛ مسئولان باشت کجایند؟
- جشن فارغالتحصیلی یا مراسم عروسی
- آخرین خبر از خسارات زمینلرزه شدید در دهدشت
- افتتاح قرارگاه محرومیتزدایی شهید رئیسی در بهمئی
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- طبیعت رویایی دریاچه کوه گل دنا
- محفل شهدایی با محوریت شهید محمدعلی درستان
- سپاه پای کار کشاورزان باشتی
- مراسم جشن ازدواج در باشت
- رَنج عشایر لنده از نبود ارتباطات تلفن همراه
- صلح و سازش پس از سالها در بهمئی
- گامی برای حرفهای کردن فوتبال
- فریاد یاسوج؛ پروژه ۴۵ متری را دریابید!
- پیوند آسمانی؛ الگویی فراموششده در گرداب تجمل
- مرثیه برای پروژهای که هرگز دیده نشد
- سیاستهای تشویقی ازدواج در گرداب بیمسئولیتی!
- فرماندار گچساران خطاب به مسئولان؛ مردم تحمل ندارند
- ورزشگاه 15هزار نفری یاسوج در غبار فراموشی
- چالشهای پیش روی بانوان در عرصههای اجتماعی
- خسارت زلزله دهدشت به ۱۰۰۰ واحد مسکونی
- مرگ خاموش روستاهای بهمئی زیر سایه دود زباله
- تقدیر دکتر عباسی از ابراز همدردی مردم
- پایان انتظار؛ جایگاه سوخت CNG لنده فعال شد
- پپارک جنگلی یاسوج؛ بهشت گمشده زاگرس
- پیام تبریک استاندار کرمانشاه به فرمانده سپاه فتح
- گلایه امامجمعه گچساران از بلاتکلیفی یکنهاد فرهنگی
- غم نان؛ فریاد مردم باشت از بیکیفیتی نان
- بحران آب در بهمئی؛ هشدارها جدی است
- درآمدهای نجومی تعمیرات خودروها
- امام جواد(ع) مدرسهای از صبر، دانایی و مهربانی
- قبرستان لیکک جابهجا شد؛ ترافیک تاریخی پایان یافت؟
- آغاز برنامههای کانون پرورش فکری کودکان برای تابستان
- گلایه از ضعف آنتندهی و نبوداینترنت در باشت
- غول آهنی کهگیلویهوبویراحمد همچنان در حسرت افتتاح
- مراسم اربعین سفیران قضائی کهگیلویهوبویراحمد برگزار میشود
- مشاهده بیشتر