
شاید خیلی از شماها در خانه ماندن را به مسافرت ترجیح بدهید اما میتوانید تعطیلات عید را با انجام بازی های قدیمی به بهترین شکل بگذارنید، معرفی ۱۰مدل بازی نوستالژیک استان کهگیلویه و بویراحمد فرصتی برای پر کردن اوقات فراغت است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» تابه حال شده به این موضوع فکر کنید، در گذشته های دور که خبری از گوشی، بازیهای ویدیویی و فکری نبود، چطور بچه ها اوقات فراغت خود را پر میکردند؟ تفریحات بچه های دیروز با امروز کمی متفاوت است، آنها وقتی دور هم جمع میشدند چند تا بازی هیجانی را انتخاب و بازی میکردند.
در گذشته بعضی از بازی ها روی عملکرد جسم و نوع حرکات بچه ها تاثیر می گذاشت و همین امر سبب آشنایی بیشتر توسط کارشناسان هم سایت برای انواع بازی های سنتی و بازی های قدیم به شما علاقه مندان را دارد.
انجام بازی های گروهی مهربانی و صمیمیت را با هم تقسیم می کردند که همین مشارکت آنها را از منزوی بودن در می آورد و از این طریق خیلی چیزها می آموختند در حالی که بازی بچه های امروزی بیشتر تکنفره است و بچه ها انگیزه ای برای دور هم جمع شدن ندارند.
امروزه شاید کمتر کسی این بازیهای قدیمی را انجام دهد. در این مطلب از رایاد قصد داریم برای تازه کردن خاطرات گذشته به معرفی ۱۰ بازی قدیمی اشاره کنیم تا هم شما این بازیها را بهتر بشناسید و هم خاطرات قدیمی و جدید تکتک شما زنده شود، همچنین به شما میگوییم که برای انجام هر بازی نیاز به چه لوازمی دارید و چگونه میتوانید آن را انجام بدهید.
در کهگیلویه و بویر احمد بیش از ۶۰ بازی شناخته شده فردی و جمعی وجود دارد، این بازیها تماماً منحصر به جنس خاصی نیست مگر در برخی بازیها دختران بزرگسالان و زنان نیز در این بازیها شرکت میکردند و از این طریق اوقات فراغت خود را پر مینمودند. نمونههایی از این بازیها را در زیر بیان میکنیم.
بازی الختر: این بازی در فصل بهار بصورت گروهی است. دو گروه برابر از نظر تعداد با یک دست انگشت شصت پا را می گیرند و با دست دیگر در حالت ایستاده افراد تیم مقابل را هل می دهند. فردی که دستش از پایش جدا شود و یا به زمین بیفتد بازنده است.
بازی خناثیک یا خنا ثین: این بازی همان قایم موشک بازی است. بازی به صورت دو گروه مساوی انجام می شود. برنده بازی تیمی که افراد تیم مقابل را که مخفی شده اند در زمان کمتری پیدا کند.
بازی چوگو: این بازی همان چوگان بازی قدیم است و ابزار آن چوب و گوی به معنی توپ است. بازی به صورت گروهی و در دو گروه مساوی انجام می شود.
بازی گرنا: این بازی به نام شال کو یا گرنا دوال هم معروف است. بازی به صورت دو گروه از مردان تقریباً هم قد و قواره صورت می گیرد. وسیله طناب است و یک تیم در میدان از طنابهای خود محافظت می کنند. تیم مقابل سعی دارد طنابهای تیم داخل میدان را بازور ویا زیرکی بر باید. افراد درون میدان با پای خود به پای افراد بیرون از دایره می زنند. برنده بازی تیمی است که فرد بیرون از میدان یا دایره را بزند. در غیر این صورت تیم بیرون دایره با طنابهایی که ربوده اند افراد درون دایره را تا ناحیه زیر زانو می زنند.
بازی اسوم رأس: این بازی مانند قایم موشک است با این تفاوت که افراد جوینده چنانچه فردی از تیم مخفی شونده را پیدا کنند، یکی از آنان بر دوش شخصی مخفی شده تا محل جایگاه داوری سوار می شود. در غیر این صورت تیم مخفی شونده که موفق شده خود را به جایگاه داوری برساند و از سوی تیم مخالف پیدا شده اند بر تیم جوینده سوار می شوند و به سوی خانه ای راه می افتند. از صاحبخانه می پرسند که سوار سواره؟ یا پیاده سواره؟ صاحبخانه احتمال دارد بگوید سوار سواره. در این صورت مجدداً تا محل داوری سوار بر تیم مخالف بر می گردند.
بازی بند پا: این بازی در بهار انجام می شود. ابتدا گودالی حفر می کنند یکنفر با طناب پای خود را می بندد و در گودال می نشیند. شخصی هم با طنابی که در دست دارد از نزدیک شدن سایر افراد نجات دهنده فرد نشسته جلوگیری می کند. افراد برای نجات شخص درون گودال سعی می کنند بند پای وی را بر یابند. چنانچه طناب نگهبان به یکی از آنان برخورد کرد آن شخص به جای فردی که در گودال مانده می نشیند.
چو بازی یا ترکه بازی: این بازی نوعی رقص مردانه است و در مراسم عروسی و ختنه سورون و جشنها برگزار می شود. بازی کن همراه با آهنگ ساز و نقاره حرکت پاهای خود را تنظیم می کند. شخصی که ترکه را در دست گرفته سعی می کند آن را به پای حریف خود بزند حریف نیز با چوب بلند و کلفتری که دارد سعی می کند مانع برخورد ترکه به پای خود شود. برنده کسی است که چوب را به پای حریف بزند با آنکه مانع از کتک خوردن خود شود.
دستمال بازی: این بازی ویژه زنان است. معمولاً در مراسم جشن و سرور برگزار می شود. در این بازی زنان با لباسهای رنگارنگ و دستمالهای رنگارنگ شرکت می کنند. در این بازی همچون چوب بازی زنان می بایست باریتم و آهنگ ساز ونقاره دستمالهای خود را را حرکت دهند. رقص کنان می بایست با ریتم های مختلف خود را همساز کنند. آنکه بتواند با رتیم و آهنگ دست و پای خود را هم ساز کند و بهتر برقصد، برنده بازی است.
کل یا کل کل برد: ابزار این بازی سنگ است. معمولاً دو گروه رقیب هر کدام تعداد هفت تخته سنگ را انتخاب و شش تخته سنگ را در یک ردیف و یکی را در جلو آنها با فاصله ۲۰ متر از مقابل حریف قرار می دهند. رقبا سعی می کنند که سنگهای حریف را با سنگهای کوچک و سنگپرانی بزنند. برنده آن است که تعداد بیشتری از سنگها را بزند.
گوشتیل یا کشتی: در این مسابقه ورزشی مهم که معمولاً در حضور جمع کثیری از افراد محل برگزار می شود دو نفر به شیوه سنتی کشتی می گیرند. هر کدام از آنان یکدست خود را زیر دستان دیگری عبور می دهند و دست دیگر خود را بر بالای دست دیگری قرار می دهند. آنگاه با فشار و زور بی امان سعی می کنند که کمر همدیگر را به زمین آشنا کنند. اگر چنانچه یکی از کشتی گیران دستهایش باز شود و یا پای حریف را بگیرد بازی مجدداً شروع می شود. گرفتن لباس سر و صورت و پا ممنوع است.
بازی های فربجک، کوس، پرپیک، دوز، تکراجفترا، پشکل گار، چوکلی، چوبازی، سفرک ودر، مولاوتو، گروگرو، چوتق تق، هف دره گوشک، بره غزی، تپ تپو، کچک بسن، پرش جفت پا، پرش دور خیز، ملق زدن، کهتر، گرموچه، هدیدی، کله روانک، دوال بازی، دسمال روانک، شاخ پازنی، کش کشا، تلین چرین، قطور بازی، زیر پتویی، هیلو، قله تو، بویگ بازی، گله گله، ماشی ماشی، جاده سازی، خاله واودسی، سرسراکونی، هتتل، آسیو بازی، گلال گلال، خاک بازی یا خاک پیت، تش بازی، شش هونه، آس آس و تیر مهره بازی از دیگر بازی های سنتی و رایج در بین مردم کهگیلویه و بویراحمد است.
با معرفی این بازی ها و برخی از رسوم نوروزی در کهگیلویه و بویراحمد نوروزی زیبا را برای شما دهه هشتادی و نودی های کهگیلویه و بویراحمد آرزومندیم و امیدواریم با اجرایی این رسوم و بازی ها تجربه ای لذت بخش را در عصر تکنولوژی و ارتباطات کسب کنید.
انتهای پیام/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- بازگشت به زادگاه پس از ۸۸ سال
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- یک کهگیلویهوبویراحمدی مدیرکل بنیاد مسکن تهران شد
- رئیس اداره دامپزشکی بهمئی منصوب شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- خداحافظ آقای قاضی
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- علت اولیه سانحه رانندگی قضات کهگیلویهوبویراحمدی
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- وعده صادق ۱، زلزلهای در قلب رژیم صهیونیستی
- تقدیر خاص معاون استاندار از خدمات جاودان سیرت
- آغاز اجرای طرح پارکبانی در یاسوج
- بزرگترین اثر هنری در یاسوج!
- ۹ فوتی ومصدوم در تصادفات بویراحمد و دنا
- ساماندهی چشمه آب شرب روستای عروه
- جشن میلاد امام رضا (ع) در یاسوج
- پردیس هنری گچساران ۱۴۰۵ به بهرهبرداری میرسد
- آیین تجلیل از نامآوران تئاتر کهگیلویه و بویراحمد
- چشمه نباتی، قلب شهر یاسوج محروم از امکانات
- سرگردانی چراغهای راهنمایی خیابان پاسداران یاسوج
- برگزاری جشنهای سراسری«خواهر برادری» در تفرجگاههای کهگیلویهوبویراحمد
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- تصادف وحشتناک در محور یاسوج–اصفهان
- امضای تفاهمنامه همکاری دستگاه قضائی و سپاهفتح
- رتبه ۱۱ کهگیلویهوبویراحمد در نهضت ملی مسکن
- خطمقدم مقابله با کمآبی؛ زاگرس در آرایش دفاعی
- برپایی نمایشگاه حمایت از تولیدات خانگی در لیکک
- واکنش تاجگردون به افزایش قیمت بنزین
- معلم، سرمایهساز و تاریخساز جامعه است
- راهاندازی بخش مراقبتهای ویژه قلب یاسوج
- رونق اقتصادی کهگیلویهوبویراحمد با نور خورشید
- پرچم رضوی در آغوش مردمان روستای کریک دنا
- عطر رضوی در سی سخت پیچید
- پنجشنبههای سرمایهگذاری در کهگیلویهوبویراحمد
- کلنگزنی احداث 158 منزل سازمانی سپاه در کهگیلویهوبویراحمد
- همایش نکوداشت مقام معلم در گچساران+ تصاویر
- رفع دغدغههای معلمان از اولویتهای بسیج فرهنگیان
- خاموشیهای بیبرنامه شهرستان بویراحمد؛ روزهای داغ
- آبشار کمردوغ زیبای خفته سرزمین زاگرس
- ترامپ آرامش جام جهانی را بهم ریخت
- اختلافهای بیهوده فرصت توسعه را استان میگیرد
- قاتلان ورزشکار دهدشتی در چنگ قانون
- مشاهده بیشتر