
جنبش دانشجوئی در کشورمان در تاریخِ ثبت و شناختهشده و همیشه ضد استکبار، ضد سلطه، ضد استبداد و بهشدت عدالتخواه بوده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» علی احمدی _ ۱۶ آذر در کشورمان روز دانشجو نامگذاری شده است که درواقع این روز، به یاد سه دانشجویی است که در اعتراض به دیدار رسمی «نیکسون» معاون رئیسجمهور آمریکا با شاه پهلوی آنهم چندی پس از کودتای ننگین ۲۸ مرداد، توسط رژیم ستمشاهی به شهادت رسیدند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اساتید و دانشجویان در دانشگاه علم و صنعت در روز ۲۴ آذرماه سال ۸۷ تاریخچهای از این واقعه بیان کردند و فرمودند: «جالب است توجه کنید که ۱۶ آذر سال ۳۲ که در آن سه دانشجو به خاک و خون غلتیدند، تقریباً چهار ماه بعد از ۲۸ مرداد اتفاق افتاد یعنی بعد از کودتای ۲۸ مرداد و آن اختناق عجیب، سرکوب عجیب همه نیروها و سکوت همه ناگهان بهوسیله دانشجویان در دانشگاه تهران یک انفجار در فضا و در محیط به وجود میآید. چرا؟ چون نیکسون که آنوقت معاون رئیسجمهور آمریکا بود، آمد ایران. بهعنوان اعتراض به آمریکا، بهعنوان اعتراض به نیکسون که عامل کودتای ۲۸ مرداد بودند، این دانشجوها در محیط دانشگاه اعتصاب و تظاهرات میکنند که البته با سرکوب مواجه میشوند و سه نفرشان هم کشته میشوند. حالا ۱۶ آذر در همهسالها، با این مختصات باید شناخته شود. ۱۶ آذر مال دانشجوی ضد نیکسون است، دانشجوی ضد آمریکاست، دانشجوی ضد سلطه است...».
روز دانشجو در ایران به ۱۶ آذرماه اطلاق میشود. این روز، به یاد سه دانشجو که هنگام اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون معاون رئیسجمهور وقت ایالاتمتحده آمریکا و همچنین ازسرگیری روابط ایران با بریتانیا، در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۳۲ (حدود چهار ماه پس از کودتای ۲۸ مرداد همان سال) در دانشگاه تهران کشته شدند، گرامی داشته میشود.
در دههٔ ۱۳۲۰ و اوایل دهه ۱۳۳۵، پس از سقوط حکومت رضاشاه پهلوی و ایجاد فضای بازتر، فعالیتهای سیاسی در بین دانشجویان دانشگاه تهران (تنها موسسه مدرن آموزش عالی آن زمان در ایران) بسیار افزایش یافت. در این دوران حزب توده، از نفوذ بسیاری در بین دانشجویان برخوردار بود چنانکه بنا به گزارشهای مختلف، بیش از نیمی از دانشجویان دانشگاه تهران عضو و یا هوادار این حزب بودند؛ اما در دوران نخستوزیری محمد مصدق و افزایش محبوبیت جبههٔ ملی در اوایل دهه ۱۳۳۰، محوریت این حزب در دانشگاه به چالش کشیده شد.
پس از وقوع کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، سازمانهای سیاسی تشکیلدهنده جبهه ملی، برای دوره کوتاهی در یک ائتلاف ضعیف، تحت نام نهضت مقاومت ملی به مقاومت سیاسی دست زدند و تظاهرات و اعتصابهای پراکندهای در پاییز همان سال در دانشگاه تهران و همچنین بازار، ازجمله در تاریخ ۱۶ مهر و ۲۱ آبان، در اعتراض به محاکمه مصدق برگزار شد.
چند هفته پسازاین وقایع، اعلام شد که روابط ایران و بریتانیا که در زمان نخستوزیری مصدق قطعشده بود از سر گرفته خواهد شد و ریچارد نیکسون نایب ریاست جمهوری وقت آمریکا برای دیدار رسمی به ایران خواهد آمد.
این موضوع بهانه لازم برای اعتراضات را فراهم کرد و در ۱۴ آذر به سفارش نهضت مقاومت ملی، دانشجویان فعال به سخنرانی در کلاسها پرداختند و ناآرامی تمامی محوطه دانشگاه تهران را فراگرفت. دولت وقت برای پیشگیری از هرگونه اقدام بعدی تصمیم به سرکوب اعتراضات گرفت.
سربازان و نیروهای ویژه ارتشی پس از هجوم به دانشگاه، به کلاسهای درس حمله کرده و صدها دانشجو را بازداشت و زخمی نمودند. نیروهای امنیتی در دانشکده فنی، اقدام به شلیک تیر کردند که موجب شهادت سه دانشجوی این دانشکده به نامهای احمد قندچی، مهدی شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیا شد. فردای آن روز نیکسون به ایران آمد و دکترای افتخاری در رشته حقوق را در دانشگاه تهران که در اشغال مشهود نیروهای نظامی بود، دریافت کرد.
وقایع آذر ۱۳۳۲، نمایانگر واکنش دولت کودتا به فعالیتهای دانشجویی بود و به دنبال آن سرکوب نظاممند تمامی اشکال دیگر مخالفتها، روی داد. ۱۶ آذر توسط کنفدراسیون دانشجویان ایرانی خارج از کشور که مرکز اجتماع و مباحثه مخالفان حکومت پهلوی در خارج از ایران بود، روز دانشجو نامیده شد.
دانشجویان پسازآن، هرسال در این روز اعتصابهای دانشجویی به راه میانداختند و درواقع ۱۶ آذرماه به معیار خوبی برای ارزیابی میزان نفرت از حکومت پهلوی و توانایی و نفوذ مخالفان در بین روشنفکران، تبدیل شد.
جنبش دانشجوئی در کشور ما در تاریخِ ثبتشده و شناختهشده خود، همیشه ضد استکبار، ضد سلطه، ضد استبداد، ضد اختناق و بهشدت عدالتخواه بوده است؛ و امروزه هم شاهد درخشش دانشجویانی پیرو خط و مکتب امام خمینی (ره) و مظهر شهامت و سرعت عملِ ملت ایران هستیم که وجودشان سرشار از علم و عمل به ولایت و رهبری است.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- جزئیات تغییر رسمی ساعت کشور در سال ۱۴۰۴
- ویژهبرنامههای تلویزیون در ماه رمضان
- انتصاب اولین فرماندار دولت پزشکیان در چرام
- تنها پارکعمومی لیکک آماده پذیرایی از مسافران نیست
- آغاز انتصابات دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- سرپرست علوم پزشکی یاسوج منصوب شد
- بیخیالی مسئولان به محور پرترافیک در لیکک
- آخرین میزان بارندگی در کهگیلویه و بویراحمد
- ماغر بهشتی در جنوب کشور
- پارکهای یاسوج آماده پذیرایی از مسافران نیستند
- ارتقاء درجه سردار کهگیلویهوبویراحمدی به سرتیپ تمامی
- رمضان و نوروز، فرصتی برای معنویت و نشاط
- برگزاری رزمایش بزرگ بیت المقدس در کهگیلویهوبویراحمد
- نمایشگاه فروش بهاره طرح ضیافت ماه رمضان
- میزان بارشهای کهگیلویهوبویراحمد تا صبح شنبه
- آبشار زیبای یاسوج منتظر مسافران نوروزی
- انتصاب یک کهگیلویهوبویراحمدی در منابع طبیعی خوزستان
- اقامتگاههای بومگردی،سفری به طبیعت زاگرس
- برپایی نمایشگاه مدرسه انقلاب در لیکک
- فضیلت ماه رمضان را از دست ندهید
- سد شاه قاسم؛ زیبای خفته کوهستانهای دنا
- بزک نمیر بهار میاد!
- خطر سقوط به دره سرآسیاب لنده
- انتصاب یک مدیرکل کهگیلویهوبویراحمدی در دولت پزشکیان
- قیام عشایر کهگیلویهوبویراحمد برای قدس
- راهپیمایی روز قدس امسال با شکوه خواهد بود
- شکوهزیبایی در منطقه گردشگری گلگشت باشت
- دعوت استاندار برای حضور پرشور در روز قدس
- مسئولان بهمئی به پویش #نه_به_تصادف پیوستند
- برق طلا و نقره بر سینه ستبر دلاورانایران
- روز قدس؛ فریاد همدلی با ملت مظلوم فلسطین
- غیرتدرفضایمجازیکهگیلویه وبویراحمدقیامکرد
- رژیم صهیونیستی بزودی نابود خواهد شد
- سرانجام بیمارستان لنده به کجا میکشد
- بازار ملتهب میوه و نظارت«هیچ»در بازار کهگیلویهوبویراحمد!
- گازگرفتگی دو نفر از اهالی باشت
- روز قدس قیام میکنیم
- روز قدس؛ قدرت اسلام مقابل استکبار جهانی است
- دستور استانداری کهگیلویهوبویراحمد برای جمع آوری یک بنر
- کاهش چشمگیر تصادفات جادهای
- دعوت ورزشکاران بهمئی برای راهپیمایی روز قدس
- ما فرزندان امام موسی صدریم
- برم الوان؛ نگینی در دل طبیعت کهگیلویهوبویراحمد
- لحظهای که اسرائیل، غرب را از دست میدهد
- روایتی خونین از گنجینه معرفت کهگیلویهوبویراحمد
- محور لنده-تشان شتاب دهنده توسعه کهگیلویهوبویراحمد
- روز قدس، روز مبارزه با رژیم صهیونیستی
- دعوت خانواده شهدا برای حضور در روز قدس
- روایت یک مسئول از زدوبندهای عجیب در کهگیلویهوبویراحمد!
- ما اهالی آخرت هستیم
- مشاهده بیشتر