
بلوط، این همسایه قدیمی مردم کهگیلویه و بویراحمد که گاهی نانی بوده بر سفرههایشان، گاهی هیزمی در اجاق خانههایشان و گاهی مرهمی بر زخمهای زندگیشان، حال و روز خوبی ندارد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس»چند صباحی است دیگر مردم از حال این همسایه هزار ساله خبر ندارند، در پستوی فراموشی ذهنشان بر شاخههای تَرش زخم میزنند، با سهل انگاری آتشش میزنند و گاهی ریشههایش را از خاک آبا و اجدادی اش بیرون می کشند و امروز حال این همسایه پیر در سرزمین دنا خوب نیست.
بلوط این فرزند استوار زاگرس که به گفته کارشناسان 20 قرن از تاریخ زندگیاش در پهنای دنا را تجربه کرده، امروز چون کمربند سبزی نهصد هزار هکتار از وسعت سرزمین چهار فصل را در برگرفته است.
بلوطها دیگر خوشحال نیستند؟
این یادگار دوران ایل در دامنههای زاگرس، سایه سار عشایر بوده که در گذشته نچندان دور نان «کلگش» میهمان سفرههای ساده روستایی و نوش داروی دردهای مردمان زاگرس نشین بوده است.
امروز بر اساس آمار، جنگلهای بلوط زاگرس در نوع خود از بینظیرترین جنگلهای جهان به شمار میروند و از یک میلیون هکتار جنگل در سرزمین چهار فصل کهگیلویه وبویراحمد 80 درصد آن پوشیده از بلوط است.
جنگلهای بلوط سرزمین چهار فصل 20 درصد از جنگلهای بلوط حوزه زاگرس را تشکیل داده که بیشتر در ارتفاعات 700 تا دو هزار و 100 متری بالاتر از سطح دریا از دنا تا خومی و شلال دون پراکنده شده اند.
نامهربانی با پیران زاگرس!
با این حال گاهی نامهربانیهای برخی منفعت طلبان تیشه بر ریشه این یادگار دوران تاریخ زده است، برخی آن را میخشکانند،برخی آتشش میزنند، گرد و خاکها نفسش را به شماره میاندازند و آفتهایی همچون گال زنبوری و پروانه بلوط خوار رخسارش را دگرگون کردهاند.
اکنون در این دوران مدرینته نیز گاهی فعالیتهای عمرانی کارشناسی نشده هزارن اصله از آن را به کام مرگ میکشاند و گاهی چوب مرغوب این درخت کهنسال، قربانی منقل های کباب و قلیان ها نیز میشود.
امروز بلوطها حالشان خوب نیست، هرچند استوارند اما بیمار و رنجور دنیای فانی شدهاند، آتش سهل انگاریها و منفعت طلبیها پیکر آنها را زخم زده و این زحم کاری باعث شده که تا سالهای سال دامن سبز دنا به زردی گراید.
حکایت تلخ قلع بلوطها
حکایت تلخ قلع و قمع درختان، سوختن برای گرم شدن، قاچاق برای منفعت زغال فروشان ،تغییرکاربریهای افسارگسیخته زمینهای منابع طبیعی، زمین خواری و تجاوز به حریم منابع طبیعی با نیتهای شوم و البته با چاشنی زیاده خواهی عدهای سودجو امروز همه خبرهایی است که از وضعیت بغرنج دنا به گوش میرسد .
آری بلوط که در رشتههای کوههای زاگرس پروش یافته و با نیاکان ما زیسته و شاید عمر برخی از آنها به صدها سال برسد و خاطرات زیادی را در سینه سترگ خود داشته باشد، اما چه سود صد حیف که این یادگاران کهنسال هر روز یکی پس از دیگری مرگ هم نوع خود را به چشم میبیند.
بلوطی که روزی همزاد عشایر زاگرس بود ودر فقر و گرسنگی قوت لایموت آنان ودر گرمای تابستان سوزان، سایه ساری ودر زمان گرسنگی ثمر میوه آن (کلگ )نانی بود برای قوت آنان، امروز دیگر در امان نیستند و هرکجا که قدم میگذاری تنه ثای تنومند را میبینی که بعد از سالها بر زمین افتاده و شاخههایش هیزم و زغال میشوند.
آخرین نفس ای سایه ساران ایل
امروز همه چیز فرق کرده، عشایر به دلایل مختلف زندگی شیرین ایلیاتی و کوچ نشینی را رها کرده و شهر نشین شدهاند و این سایه ساران ایل در تنهایی در محاصره سودجویانی قرار گرفتهاند که فقط برای منفعت بردن از ذغال آنان، دست به قلع و قم آنان در سرزمین دنا میزنند.
امروز دنا دیگر طاقت این همه تعرض به درختان بلوط را ندارند،پهنای دنا و بویراحمد روزی نیست که خبر از آتش سوزیهای درختان بلوط را نشوند، از سروک در بویراحمد گرفته تا دارشاهی و سادات محمودی در دنا تا شلال دون و خومی هر روز خبرهای مبنی بر قطع درختان تنومند دنا را میشنویم.
حال امروز زمان تعطیلات عیدنوروز فرا رسیدن و ترس و دلهره طبیعت دوستان از این است که این درختان کهنسال و این یادگاران سرزمین در چنگال برخی سودجویان گیر بیفتد و هر روز آتش بر رخسار آنها چنگ بزند.
باید بدانیم که سالانه مقدار زیادی از این سرمایه ملی و نبض جنگلهای زاگرس جنوبی به علت قطع بیرویه برای تهیه زغال و گرم کردن محفل خانههای روستایی به شماره میافتد و سلامت محیط زیست را به خطر میاندازد.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- بازگشت به زادگاه پس از ۸۸ سال
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- یک کهگیلویهوبویراحمدی مدیرکل بنیاد مسکن تهران شد
- رئیس اداره دامپزشکی بهمئی منصوب شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- خداحافظ آقای قاضی
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- علت اولیه سانحه رانندگی قضات کهگیلویهوبویراحمدی
- تقدیر خاص معاون استاندار از خدمات جاودان سیرت
- آغاز اجرای طرح پارکبانی در یاسوج
- طبخ و توزیع ۹۰۰ پرس غذایگرم در باشت
- روند نزولی و نگرانکننده تولدها در کهگیلویهوبویراحمد
- آرایش جنگی برای مقابله با کمآبی
- جوانان روستای کرباسی کهگیلویه راننده را نجات دادند
- گرههای ناگشوده؛ هنر عشایر در پیچوخم بیبازاری
- ایجاد آتشبُر در مراتع لنده
- ایمنی کارگران مهم است و باید تامین شود
- انتشارات فتحدنا در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران
- میزخدمت مسئولان قضائی در زندان مرکزی یاسوج
- انباشت نخالههای ساختمانی و انسداد فاضلابها در لیکک
- پشت جبهه زاگرس برای بیآبی چه میگذرد
- توزیع نان صلواتی با چاشنی امامرضاییها
- مسابقات جذاب تیراندازی در گچساران
- حمایت تمامقد یک سازمان از هنرمندان بهمئی
- بوی نامطبوع فاضلاب سهم مردم دهدشت
- مهمترین اصل در واگذاری معادن، ایجاد اشتغال باشد
- فرصت دهید تا راههای مجلس را یاد بگیرم
- تاجگذای زارع در نبرد تماشایی غولهای کشتی جهان
- نگینی معنوی در روستای سرآبیز باشت
- معلولان و محرومیت از خدمات شهری
- رفع مشکل روغن خوراکی در لیکک
- اردیبهشت کوهگل در سیسخت
- بزرگترین اثر هنری در یاسوج
- عملیات بالگرد اورژانس هوایی یاسوج در منطقهای صعبالعبور
- برپایی میزخدمت در مصلی امامخمینی (ره) یاسوج
- برگزاری کارگاه آموزشی نویسندگی در شهرستان بهمئی
- سکوت کشورهای مسلمان در برابر جنایات رژیمصهیونیست
- هلالاحمر لنده رتبه 4 کشوری کسب کرد
- خصوصی بودن پتروشیمی ستاره گچساران
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- مشاهده بیشتر