رسول اکرم (ص‌): کمال عقل پس از ایمان به خدا، مدارا کردن با مردم است
چهارشنبه 1404/04/25 Wednesday - 2025 16 July الأربعاء ، 21 محرّم ، 1447
ساعت
1404-04-25 17:25 شماره خبر : 14444
در واکنش به خبر صبح زاگرس مطرح شد؛

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: یکی از تدابیر صورت گرفته برای رفع مشکل کم‌آبی سد شاه‌قاسم احداث کانال هدایت آب از دشت‌روم است برای انجام این مهم هنوز اعتبارات تامین نشده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان‌های خوش آب و هوا و از استان‌های پرآب کشور به‌شمار می‌رود. استانی که در آن به دلیل وجود رودخانه‌ها، بارندگی‌ها و... سدهای زیادی از جمله؛ سد تنگ‌سرخ بشار یاسوج، سد شیو، سد چشمیر، سد شاه‌قاسم، سد کوثر و... تاکنون احداث و درحال بهره‌برداری است.

مبحث مهم امروز سد شاه‌قاسم است؛ سد شاه‌قاسم با هدف تامین آب کشاورزی در استان کهگیلویه و بویراحمد در 10کیلومتری جنوب‌شرقی شهر یاسوج احداث شد، عملیات اجرایی این سد در سال ۱۳۷۳ آغاز و دو سال بعد یعنی در سال ۱۳۷۵ به مرحله بهره برداری رسید.

حوضه آبریز اصلی سد شاه‌قاسم خلیج‌فارس و دریای عمان بوده و حوضه فرعی آن کارون بزرگ است، این سد به طول ۲۲۰‌متر و به ارتفاع ۳۶.۵ و حجم بدنه ۰.۵۹ میلیون‌متر مکعب با آب سالانه ۱۲ میلیون‌متر با هدف تامین آب کشاورزان و تامین انرژی احداث و تاکنون درحال بهره‌برداری از آن بوده‌اند.

چشم‌انداز بی‌نظیر سد شاه‌قاسم آن‌را به یکی از جاذبه‌های گردشگری طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد تبدیل کرده است که سالانه میزبان هزاران گردشگر و طبیعت‌گرد داخلی و خارجی است.

شایان ذکر است این دریاچه و اراضی اطراف آن پناهگاهی امن برای پرندگان مهاجر بومی و غیربومی از قبیل: کشیم‌، مرغابی، حواصیل و... است. با تداوم خشکسالی‌ها، کاهش بارندگی‌ها و شرایط منابع‌آبی و میران مصارف مدیریت نشده آب سد شاه‌قاسم روز به روز کم‌ و کم‌تر شده و نگرانی‌های وسیعی را در زمینه‌های مختلف به همراه آورده است.

آرش مصلح در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در این خصوص خشک شدن این سد بعد از یک دهه گفت: در سال آبی جاری حدود ۵۰ درصد کاهش بارش را در سطح استان کهگیلویه و بویراحمد داشتیم، که به نسبت کل کشور استان کهگیلویه و بویراحمد بالاترین رقم و بالاترین درصد کاهش بارش را داشته است، تبعات کاهش بارش‌ها در کاهش منابع آب زیرزمینی، خشکیدگی آب چشمه‌ها و قنات و رودخانه‌ها و ... شاهد بودیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: تاکنون کارهای مدیریتی هم در عرصه و حوزه سازه‌ای و هم در عرصه بهسازی تدابیر اتخاذ شده؛ باعث شده است که تنش‌های منفی کمتری به بخش شرب و کشاورزی وارد شود.

وی افزود: ان‌شاءالله که خداوند کمک کند تا این خشکسالی بزرگی که در طول نیم‌قرن اخیر بی‌سابقه بوده را پشت سر بگذاریم، ما اکنون سه سد داریم که درحال بهره‌برداری هستند سدهای کوثر، چم‌شیر و سد شاه‌قاسم، که سد کوثر که در واقع حدود ۷۸درصد پُرشدگی دارد که چیزی حدود ۴۳۰میلیون‌متر مکعب است و سد چم‌شیر ۲۶درصد پُرشدگی حدود ۶۰۰ میلیون‌متر مکعب و سد شاه‌قاسم متاسفانه ۲ درصد از حجم آن پُر است.

مصلح گفت: شاید سئوال پیش آید که چطور سد کوثر با ۷۸‌درصد با حجم ۴۳۰ میلیون متر مکعب پُر است و چطور سد شاه قاسم که حدود ۹ الی ۱۰ میلیون حجم دارد الان فقط باید ۲۰۰هزار حجم آن پُر باشد؟ مردم و مسئولین‌ باید استحضار داشته باشند که دلیل این امر حوضه آبریز آنان است آبریز سد شاه‌قاسم یک حوضه بسیارکوچکی است و معمولا تنظیم‌کننده‌های سد ورودی پایه ندارند و چشمه‌هایی که اب سد را تامین می‌کنند فصلی‌ و مرتبط با بارش‌ها هستند.

وی بیان داشت: در سال‌هایی که بارش‌ها کم بوده و عمدتا برف نیز بسیار کم است معمولا سد شاه‌قاسم اتفاقی که امسال افتاده را تجربه کرده بود، ما در دهه‌های ۸۰ و ۷۰ هم مشابه همین وضعیت را داشتیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: در این مدت که این تنش‌های آبی  وارد شده است ما سعی کرده‌ایم با تدابیر مدیریتی و با حضور کارشناسان بصورت کنترل شده آب سد را به‌گونه‌ای مدیریت کنیم که هر دو هفته یک‌بار آب سد آزاد و آب باغات تامین شوند تا در کار کشاورزان خللی وارد نشود.

وی با اشاره به راه‌کارها درازمدت و کوتاه‌مدت پیش‌بینی برای نجات این سد اشاره کرد و افزود:کانال انتقال آب پریکدون به سدشاه‌قاسم است که سیلاب‌ها را به سمت سد هدایت می‌کند در این بخش باتوجه به ظرفیت کانال‌ در مواقع سیلاب‌ها و عدم استقامت و پاسخ‌دهی کانال، دیوارهای آن‌را بلندتر نمودیم.

مصلح گفت: از دیگر راهکارها انتقال آب رودخانه دشت‌روم در فصل زمستان به سد شاه‌قاسم است، ما در واقع آبی که از رودخانه دشت‌روم عبور می‌کند و در فصل زمستان که منطقه دشت‌روم معمولا هیچ‌گونه کِشتی صورت نمی‌دهد و استفاده‌ای از آن ندارد این آب را ما به اندازه نیاز به سد منتقل می‌کنیم.

وی بیان داشت: این‌کار در سال‌های مختلف درحال انجام بوده است بخشی از کار انجام و بخشی در حال انجام است. ما از سال گذشته تاکنون دو مناقصه اجرا کرده‌ایم که یک مناقصه برای دست‌یابی به اهداف اجرایی حدود ۱۵ میلیارد تومان که بخشی از آن نیز کار شده است و مناقصه دیگر برای خرید لوله در تیرماه حدود ۱۰میلیاردتومان برگزار شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در ادامه گفت: قریب به ۷۰ الی ۸۰ میلیاردتومان نیاز است تا این پروژه تکمیل شود تا در واقع امکان انتقال آب به سد شاه‌قاسم محیا شود؛ این پروژه چون از اعتبارات استانی اعتبار دریافت می‌کند و اعتبارات استانی نیز محدود است؛ کفاف نمی‌دهد، سالی حدود ۴ الی ۵ میلیاردتومان بیشتر تزریق نمی‌شود، این انتطار است که ان‌شاءالله مسئولان استانی در این خصوص کمک کنند.

وی بیان داشت: ما می‌توانیم به‌شرط تامین اعتبارات تا پایان امسال پروژه را به پایان‌رسانده و تکمیل کنیم تا آب موردنیاز را به سد منتقل کنیم، امیدواریم با همدلی مسئولان در این زمینه این مهم هرچه سریع‌تر انجام گیرد.

مصلح گفت: سد شاه‌قاسم علاوه بر موقعیت و تامین آبی و انرژی یکی از بهترین ظرفیت‌های گردشگری در بین سازه‌های آبی کشور دارد، سد شاه‌قاسم سدی با چشم‌انداز بی‌نظیر و جنگل‌های اطراف و آب زیبای دریاچه آن که دل و چشم هر بیننده‌ای را نوازش می‌کند ما از هزینه و اعتبارات داخلی شرکت آب منطقه‌ای با نظر کارشناسان در زمینه گردشگری یک طرح گردشگری مدرنی را طراحی نموده و کارهای آن‌را انجام داده‌ایم.

وی بیان داشت: برای این طرح در سامانه مناقصات، مناقصه آن‌را گذاشته و منتظر بهترین سرمایه‌گذار طی یک قرارداد بیست‌ساله هستیم، امیدواریم این مهم نیز به نتیحه مطلوب برسد. سازمان توسعه گردشگری با همکاری میراث فرهنگی نیز بازدیدهای خود را صورت داده‌اند و قرار است در این فراخوان شرکت کنند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: یکی برنامه‌های مهم معاون وزیر گردشگری بازدید از سد در حوزه گردشگری آبی خواهد بود، سدهای شاه‌قاسم تنگ‌سرخ و ... را طرح موضوع کردیم و بازدید از این پروژه ها نیز صورت گرفته است.

انتهای خبر/

اخبار مرتبط
نظر شما
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!