
همسر مرحوم «بهمنبیگی» خاطراتی از همسر خود در میان عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد مطرح کرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» همایش بزرگداشت «استاد محمد بهمنبیگی»، بنیانگذار آموزش عشایری ایران و چهره ماندگار تعلیم و تربیت، با حضور مسئولان ارشد کشوری و محلی، پیشکسوتان آموزشی، معلمان و دوستداران فرهنگ و آموزش در «تالار محمودی شهر یاسوج» برگزار شد.
این مراسم که به منظور پاسداشت خدمات ارزنده این معلم فقید در توسعه عدالت آموزشی و سوادآموزی جوامع عشایری برگزار گردید، فرصتی بود تا بار دیگر اندیشههای ناب و مکتب تربیتی این استاد بزرگ مورد تجلیل قرار گیرد.
حضور گسترده «ایلها و قبایل مختلف»، نمایندگان آموزش و پرورش، و چهرههای فرهنگی کشور، نشان از عمق تأثیرگذاری مرحوم بهمنبیگی در تحول نظام آموزشی ایران داشت. در این همایش، سخنرانان بر تداوم راه این معلم انسانساز و ضرورت الگوبرداری از روشهای نوآورانه او در تعلیم و تربیت تأکید کردند.
«استاد محمد بهمنبیگی»، که به حق میتوان او را «معلم عشایر» نامید، با عشق و تلاش خستگیناپذیر خود، نهضت سوادآموزی را به دورافتادهترین مناطق کشور برد و ثابت کرد که آموزش میتواند حتی در سختترین شرایط، با خلاقیت و ایمان به انسانها، تحولآفرین باشد. این همایش، فرصتی برای بازخوانی میراث ماندگار او و ترسیم راههای نرفته در مسیر عدالت آموزشی بود.
سالار قاسمی با بیان سخنانی، از خدمات ارزنده این استاد فقید تقدیر کرد و گفت: بنده به نیابت از وزیر محترم آموزش و پرورش و همکاران در وزارتخانه، در این محفل پرافتخار حضور یافتهام. دیشب در تماس با جناب آقای دکتر کاظمی، ایشان تأکید کردند که حتماً در این جلسه شرکت کنم و پیام تشکر و قدردانی وزیر را به همه حضار محترم، به ویژه استاندار گرامی، مدیران اجرایی، سران قبایل و ایلات، و همه دستاندرکاران برگزاری این مراسم باشکوه تقدیم کنم.
معاون وزیر آموزش و پرورش با تجلیل از همسر گرامی مرحوم بهمنبیگی، «بیبی سکینه کیانی»، تصریح کرد: امروز باید عطر اندیشههای ناب این استاد بزرگ را از وجود شما دریافت کنیم. از جناب آقای استاندار، مدیرکل محترم آموزش و پرورش آقای رضایی، دکتر پناه معاون سیاسی-امنیتی، نماینده محترم مجلس، و همه سران قبایل و ایلات صمیمانه سپاسگزارم.
وی ادامه داد: دو نکته را باید در اینجا متذکر شوم؛ هرچند این مجال، جای سخنرانی مفصل نیست. مردم عزیز! همانگونه که سعدی فرمود:««بنیآدم اعضای یکدیگرند» و این سخن بر سردر سازمان ملل متحد نقش بسته است، به نظر ما در آموزش و پرورش، آنگونه که شایسته است، به مرحوم بهمنبیگی پرداخته نشده است.
قاسمی با اشاره به سخنرانی تاریخی بهمنبیگی در یونسکو، خاطرنشان کرد: ایشان در آنجا گفتند که باید «قیام مقدسی برای باسواد کردن جامعه صورت گیرد». این جمله باید به عنوان یک منشور آموزشی، در کنار سخن سعدی، در سردر یونسکو نصب شود لذا مرحوم بهمنبیگی تأکید داشتند که «مدرسهای که در آن نور علم و معنویت نباشد، زندان است» و معلمی که عشق نداشته باشد، نیز زندانی است. امروز ما بیش از هر زمان دیگری به چنین اندیشههایی نیاز داریم.
رئیس آموزش و پروش استثنائی کشور عنوان کرد: من به عنوان دانشآموخته روانشناسی تربیتی، ساعتها میتوانم درباره روشها و مهارتهای تدریس این استاد بزرگ صحبت کنم، اما آنچه امروز ضروری است، احیای اندیشههای بینالمللی اوست. مرحوم بهمنبیگی در یونسکو فرمودند: «از متولیان تعلیم و تربیت جهان شکایت دارم»، چرا که خروجی نظامهای آموزشی امروز، جنگ و خشونت است، در حالی که مکتب تربیتی بهمنبیگی، بر پایه عشق، محبت، وحدت و همدلی استوار بود.
معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به نقش وحدتآفرین مرحوم بهمنبیگی در میان اقوام مختلف، تأکید کرد: مکتب او همه را گرد هم آورد؛ از بویراحمد و قشقایی تا عرب و عجم. امروز آموزش و پرورش و نظام تعلیم و تربیت ما نیازمند بازگشت به این اصالت است. اصالتی که در ترانهها، شعرها، لباسهای محلی، و پاکدستی مادران ما تجلی یافته است.
قاسمی در ادامه با نقل قولی از دکتر مجتهدی، استاد فلسفه دانشگاه تهران، پرداخت و مطرح کرد: که ایشان میفرمایند::«فرهنگ مانند نخل است؛ اگر سر آن را بزنید، میمیرد.» امروز پیام این همایش، زندهنگاهداشتن فرهنگ اصیل بهمنبیگی است. ما اینجا جمع شدهایم تا بگوییم بهمنبیگی زنده است و اندیشههایش باید تداوم یابد.
معاون وزیر آموزش و پرورش در پایان با تقدیر از دکتر پزشکیان، اظهار داشت: خوشبختانه امروز پرچم عدالت آموزشی به دست ایشان است. اما نخستین پرچمدار این راه، مرحوم بهمنبیگی بود که برای مناطق محروم تلاش کرد. به روح بلند این اسطوره تعلیم و تربیت درود میفرستیم و قول میدهیم که در وزارت آموزش و پرورش، بیش از پیش به تحقق آرمانهای او بپردازیم.
بهمن بیگی معمار یک تفکر فرهنگی و تمدنی بود
یداله رحمانی، در این مراسم با تجلیل از مقام علمی و فرهنگی استاد بهمنبیگی، گفت: امروز در جمع وارثان مکتب بهمنبیگی گرد هم آمدهایم تا از مردی سخن بگوییم که نه تنها برگ زرینی در تاریخ آموزش ایران، بلکه نماد روشن پیوند فرهنگ، هویت و آگاهی در میان عشایر این سرزمین است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: استاد بهمنبیگی پدر آموزش عشایری ایران است، اما او تنها بنیانگذار یک ساختار آموزشی نبود، بلکه معمار یک تفکر فرهنگی و تمدنی بود. او در روزگاری که آموزش را منحصر به شهرها میدانستند، با نگاهی ژرف و مردممحور، مدرسه را به دل سختترین شرایط جغرافیایی برد و ثابت کرد که جغرافیا مانع آموزش نیست، بلکه بستری برای رشد آن است.
وی ادامه داد: استاد بهمنبیگی در عشایر زاده شد، رنج کوچ و بیسوادی را لمس کرد، اما از آن رنجنامه نساخت، بلکه مکتبی الهامبخش بنا نهاد. او معلم ایل بود، پرچمدار علم در زاگرس و جنوب ایران، اما نگاهش جهانی و افق دیدش بیکران بود.
رحمانی با اشاره به تأثیر ماندگار مکتب بهمنبیگی، خاطرنشان کرد: مکتب او ریشه در فرهنگ ایل دارد و ثمره آن انسانهای خودساخته، مسئول و هویتمند است. او نشان داد که مدرسه فقط چهار دیوار نیست، بلکه زیستن با پرسش، حرکت با شعور و ساختن با معناست.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد تأکید کرد: امروز استان ما و تمام جنوب کشور، میراثدار نگاه بهمنبیگی است. برونداد مکتب او، مدیران و متخصصانی هستند که از دل عشایر برخاستهاند و امروز در سراسر ایران منشأ خیرند.
وی در ادامه پیشنهاداتی برای ترویج اندیشههای استاد بهمنبیگی ارائه داد و مطرح کرد: پیشنهاد میکنم آثار ایشان در قالب کتب درسی و مستندهای آموزشی بازخوانی شود، مدارس عشایری به عنوان میراث فرهنگی ثبت ملی گردد، و طرحهای توسعه فرهنگی عشایر بر اساس مکتب فکری او طراحی شود.
رحمانی با بیان اینکه مردم کهگیلویه و بویراحمد خود را صاحب میراث فکری استاد بهمنبیگی میدانند، اظهار داشت: برپایی این همایش خودجوش و باشکوه، نشانه محبت و وفاداری مردم این دیار به استاد است. ما در حفظ نام و آرمانهای او کوتاهی نخواهیم کرد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد در پایان از دستاندرکاران این همایش، از جمله فرهنگیان، دانشگاهیان، رسانهها و صدا و سیما که پوشش خبری گستردهای ارائه دادند، تقدیر کرد و گفت: پاسداشت مفاخر ملی و استانی باید به عنوان یک اولویت جدی تداوم یابد. یاد استاد بهمنبیگی گرامی و راهش پررهرو باد.
محمد بهرامی، در این مراسم با تقدیر از دستاندرکاران همایش، گفت: بانیان این جلسه، همه عزیزان و بزرگوارانی هستند که زحمت کشیدند، به ویژه جناب آقای مهندس باقری که راه پدرشان، مرحوم حاج خسرو باقری را ادامه دادند. ایشان با وجودی که نتوانست وارد مدرسه عشایر شود، همواره قدردان زحمات مرحوم محمد بهمنبیگی بود. از موسسه فرهنگی که به نام این مرحوم تأسیس شده است، صمیمانه تشکر میکنم.
نماینده مردم شهرستانهای بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی با تشکر از مهمانان حاضر در مراسم، تصریح کرد: تقدیر ویژه از مهمانان عزیز، به ویژه دکتر قاسمی، معاونت محترم وزیر، و آقای استاندار که با وجود مشغلههای فراوان، به افتخار این جمع و بزرگداشت مرحوم بهمنبیگی حضور یافتند. همچنین از نمایندگان ادوار مجلس، جناب آقای حاج غلام محمد زارعی و جناب آقای دکتر روشنفکر، که از سرمایههای اجتماعی این منطقه هستند، سپاسگزارم.
وی ادامه داد: از نیروهای ملی و فرهنگی همچون جناب آقای دکتر نیکبخت، جناب آقای دکتر پناه، مدیران استانی، پیشکسوتان عرصه فرهنگ، و جامعه فرهنگی استان تشکر میکنم. همچنین از صدا و سیمای مرکز استان، جناب آقای دکتر گنجی و همکارانشان که همواره در عرصههای مختلف حضور فعال و آگاهیبخش دارند، و از اصحاب رسانه که نقش مهمی در روشنگری جامعه ایفا میکنند، قدردانی مینمایم.»
معلمی، عشق و اراده در مسیر آموزش عشایر
بهرامی با اشاره به نقش معلمی و تأثیر آن در توسعه جامعه، خاطرنشان کرد: امروز در دنیا، تدوین استراتژیها بر اساس اهداف پیشرفت انجام میشود، اما رسیدن به این اهداف نیازمند عشق، اعتقاد و اراده است. اراده مرحوم بهمنبیگی در استقرار مدارس عشایری و حضور پررنگ در میان عشایر، نمونهای بارز از چنین عزمی بود.
نماینده مردم بویراحمد، دنا و مارگون با اشاره به کتاب «به اجاقت قسم» اثر استاد بهمنبیگی، عنوان کرد: این کتاب را مطالعه کردهام و میدانم که مرحوم بهمنبیگی در این مسیر با سختیهای بسیاری مواجه شد؛ حتی در میان عشایر و برخی مسئولان فرهنگی نیز مخالفانی داشت. با این حال، با وجود ناامیدیها و موانع، پایدار ماند و امروز ثمره تلاشهای او را در بیمارستانها، دانشگاهها و مراکز علمی میبینیم؛ جوانان متخصصی که سربلند و افتخارآفرین هستند.
وی با تأکید بر ضرورت تحول فرهنگی در جامعه، بیان داشت: ما امروز نیازمند یک انقلاب فرهنگی هستیم، به ویژه در این منطقه. بزرگان و شخصیتهای تأثیرگذار این دیار همواره در چارچوب قوانین نانوشته، کارهای بزرگی انجام دادهاند. اما چرا امروز در برابر برخی رفتارهای ضدتوسعه سکوت کردهایم؟ جوامع پیشرفته ابتدا مشکلات فرهنگی خود را حل کردند؛ چرا ما دست روی دست گذاشتهایم؟
بهرامی در پایان اظهار داشت: بخش کمی از مشکلات ما ناشی از کمبود منابع مالی یا تکنولوژی است؛ بخش عمده چالشها در حوزه نرمافزاری، یعنی رفتارها، نگرشها و باورهای فردی و جمعی ما است، بر این اساس، باید مکتبی نوین ایجاد کنیم و بر مسائل فرهنگی تمرکز نماییم تا شاهد پیشرفت واقعی باشیم.
انتهای خبر/
خانم بیبیسکینه کیانی،همسر مرحوم بهمن بیگی در این همایش زبان تشکر گشود و گفت: از بانیان برنامه که حدود دو تا سه ماه برای برگزاری این مراسم بزرگ تلاش کردند، تشکر میکنم و یاد ابوالحسن حسینی (روحش شاد) را گرامی میدارم.
همسر استاد محمد بهمنبیگی در ادامه خاطرهای از دوران فعالیت آموزشی استاد بهمنبیگی نقل و تصریح کرد: «امروز که با آقای زمانی از منطقه پَریکهدان (از توابع شهر یاسوج) میآمدیم، بارها به یاد خاطرات گذشته افتادم، ابوالحسن حسینی تعریف میکرد که روزی برای بازدید از چند مدرسه عشایری به منطقهای دورافتاده رفتیم. نه راهی برای ماشین بود، نه برای اسب، و نه هیچ وسیله دیگری بود لذا مجبور شدیم ماشین را رها کنیم و پیاده به راه ادامه دهیم، من (ابوالحسن)، دو نفر دیگر و راننده در آن سنگلاخها قدم میزدیم. ابوالحسن خسته شد و گفت: آقای بهمنبیگی! از جان ما چه میخواهی؟ چرا اینگونه ما را در این راههای سخت میدوانی؟ استاد در پاسخ گفت: بسیار خوب، بعدها به تو میگویم.
وی ادامه داد: بالاخره به خانهای رسیدیم که مدرسهای کوچک در آن برپا شده بود. حتی یک بالشت هم نداشتند تا زیر پای معلم بگذارند، بعدها صاحب آن خانه که حالا دیگر لانهای بیش نبود، تبدیل به فردی شد که مهندس، پزشک، قاضی و وکیل پرورش داد، لذا خدا را شکر میکنم که آن تلاشها به ثمر نشست و امروز به آنان افتخار میکنیم.
خانم کیانی با اشاره به بیش از ۶۰ سال خدمت آموزشی در میان عشایر، گفت: متشکرم از همه شما، بهویژه جناب استاندار عزیز و آقای قاسمی معاون وزیر آموزش و پرورش که زحمت کشیدند و در این مراسم حضور یافتند.
همسر استاد محمد بهمنبیگی در پایان با اشاره بهاینکه بهخاطر کهولت سن بسیاری از خاطرات را بهخوبی بهیاد نمیآورد افزود: اما میدانم استاندار فعلی کهگیلویه و بویراحمد یکی از بزرگان ایل قشقایی است که در مدارس عشایری تحصیل کرد و امروز به این مقام رسیدهاند که این افتخاری بزرگ برای تمام قشقاییها است.
انتهای خبر/
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!
- تغییر فرمانده انتظامی کهگیلویهوبویراحمد
- بازگشت به زادگاه پس از ۸۸ سال
- آبشار یاسوج؛ روایتگر جریان زندگی سرزمین زاگرس
- توضیحات دادستان یاسوج در رابطه با یک قتل
- یک کهگیلویهوبویراحمدی مدیرکل بنیاد مسکن تهران شد
- رئیس اداره دامپزشکی بهمئی منصوب شد
- تغییرات مدیریتی در دانشگاه علوم پزشکی یاسوج
- پل مکانیزه یاسوج؛ رویایی ناتمام برای شهروندان
- خداحافظ آقای قاضی
- ستارههای درخشان بهمئی؛ از تلاش تا تقدیر
- تغییرات مدیریتی در ایستگاه جهاد کشاورزی کهگیلویه
- ادارهای بدون مدیر و سرپرست در بهمئی
- فوت قاضی خوشنام دادگستری کهگیلویهوبویراحمد
- گامی مؤثر در حذف خردهفرهنگهای اشتباه
- علت اولیه سانحه رانندگی قضات کهگیلویهوبویراحمدی
- توهین وقیحانه فرماندار شیراز به پرفسور ملک حسینی
- همایش تجلیل از مقام معلم در بهمئی
- وعده صادق ۱، زلزلهای در قلب رژیم صهیونیستی
- تقدیر خاص معاون استاندار از خدمات جاودان سیرت
- آغاز اجرای طرح پارکبانی در یاسوج
- پتروشیمی ستاره گچساران خصوصی است
- آغاز عملیات اجرایی پتروشیمی ستاره گچساران
- آمادهسازی ۸هزار و ۸۸۸ سری جهیزیه
- رفع مشکل روغن خوراکی در لیکک
- ضرورت انجام روشنگری در خصوص قطعی برق
- اقتصاد مقاومتی را در خانهها محقق کنید
- خاطراتی از «بهمنبیگی» توسط همسرش
- جشن میلاد امام رئوف در لیکک
- گودالهای پنهان در پارک غدیر یاسوج
- امام رضا(ع)؛ روایت مهربانی و الگوی مهرورزی
- اجرای طرح خیزش جدید علمی در کهگیلویهوبویراحمد
- توزیع بستههای معیشتی در میان ایتام
- امام رضا (ع) هیچ نیازمندی را ناامید نمیکند
- مرگ زمین با آتشزدن بقایای محصولات کشاورزی
- بزرگترین اثر هنری در یاسوج!
- ۹ فوتی ومصدوم در تصادفات بویراحمد و دنا
- ساماندهی چشمه آب شرب روستای عروه
- جشن میلاد امام رضا (ع) در یاسوج
- پردیس هنری گچساران ۱۴۰۵ به بهرهبرداری میرسد
- آیین تجلیل از نامآوران تئاتر کهگیلویه و بویراحمد
- چشمه نباتی، قلب شهر یاسوج محروم از امکانات
- سرگردانی چراغهای راهنمایی خیابان پاسداران یاسوج
- برگزاری جشنهای سراسری«خواهر برادری» در تفرجگاههای کهگیلویهوبویراحمد
- کافههای پارک آبشار تعطیل شدند
- تصادف وحشتناک در محور یاسوج–اصفهان
- امضای تفاهمنامه همکاری دستگاه قضائی و سپاهفتح
- رتبه ۱۱ کهگیلویهوبویراحمد در نهضت ملی مسکن
- خطمقدم مقابله با کمآبی؛ زاگرس در آرایش دفاعی
- برپایی نمایشگاه حمایت از تولیدات خانگی در لیکک
- واکنش تاجگردون به افزایش قیمت بنزین
- مشاهده بیشتر